Fruitbeleving Tiel -
1968
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1968,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Fruitbeleving Tiel

AFGEROND

 

Fruitbeleving Tiel (ook bekend onder de naam Fruitlokaal) kent een lange aanloop met vele partners.
In oktober 2015 start een initiatiefgroep vanuit het CvJO, TOM Theater & training, Hart van Tiel (Caro Agterberg) met input van Jolijn Zwart-van Kessel vanuit ZwartvanKessel Advies, Katalysator van Vernieuwing, met een concept idee voor het oprichten van een kersengaard met horeca achter het oude postkantoor, een vervallen gemeentemonument in particulieren handen. Daar wordt door ZwartvanKessel Advies, Katalysator van Vernieuwingen, partner in vraagstukken van multifunctionele landbouw, stadsgerichte landbouw en local for local een markthal/foodhal idee aan toegevoegd. Het plan wordt aangeboden aan de gemeente maar strand.

 

In december2015/januari 2015 wordt door gemeente Tiel samen, stadspromotie Tiel, Hart van Tiel, ZwartvanKessel Advies en in contact met een lokale fruitteler een aanvraag voor local for local voorbereid die gestoeld is op het ontwikkelen van een Fruitlokaalconcept voor Tiel. De regeling wordt uitgesteld en het plan verdwijnt in de ijskast.

 

In april/mei 2016 is er weer contact tussen Hart van Tiel en ZwartvanKessel Advies, horecaondernemer Casper van Hesteren, en de lokale fruitteler en wordt het oude postkantoor bezocht. De partners besloten dat dit plan verdere opvolging behoeft. Hoe is nog onduidelijk.

 

Juni 2016 is er overleg tussen Hart van Tiel, ZwartvanKessel Advies, Casper van Hesteren horecaondernemer en de gemeente Tiel over de vraag of en hoe de gemeente verder wil en het concept en de locatie beziet. De locatie is in particuliere handen en dat bepaalt alles en de local for local regeling heeft nog geen vorm gekregen.

 

Er wordt besloten dat er in breder verband een brainstormbijeenkomst georganiseerd moet worden om relevante partijen te vragen aan te haken op het concept. Platteland Rivierenland, een netwerk in oprichting gecoördineerd door Jolijn Zwart-van Kessel biedt hulp door een Plattelandskring te starten. In deze plattelandskring worden ter voorbereiding op 30 juni 2016 een inspiratiepresentatie gegeven en worden vele nieuwe partners uitgenodigd deel te nemen aan een brede brainstorm/inspiratiesessie.
De uitkomsten worden vervolgens door studenten uit het Praktijklab van het ROCRivor uitgewerkt tot een eerste schets van een concept en gepresenteerd aan Hart van Tiel.

 

Alle partijen zouden destijds graag follow-up zien, maar missen een facilitator/projectleider die de volgende processtappen begeleid.
Gemeente Tiel heeft in september 2016 positief besloten over een projectplan om met behulp van de POP3 Local for Local regeling tezamen met enkele ondernemers een samenwerkingsverband te smeden en financiering voor ondersteuning van de verdere ontwikkeling van het local for local concept te organiseren om zo deze innovatie te faciliteren. Het projectplan is ingediend en zou een praktisch vervolg krijgen in 2017.
Hierover is onderstaand artikel in ‘De Gelderland’ Rivierenland katern 29 september 2016 geschreven en bijgevoegd filmpje gemaakt.

In maart 2017 is het project vanwege een vormfout afgewezen door de Provincie Gelderland.
In 2018 is een plan van de eigenaar goedgekeurd om appartmenten te laten bouwen in het Oude Postkantoor. Hiermee is het plan voor een Fruitlokaal op deze locatie definitief komen te vervallen.