Lingegranen -
1964
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1964,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Lingegranen

AFGEROND

Lingegranen (werktitel) was een plattelandskring die is opgericht na een eerder initiatief met oergranen op Landgoed en akkerbouwbedrijf Heerlijkheid Mariënwaerdt enkele jaren geleden.

Nadat de teelt van sommige granen in deze proef mislukt is, bestonden er toch ideeën om weer met (oer)granen of lokale granen een streekproductlijn met brood, maar ook evt. andere streekproducten te ontwikkelen.
Initiator hierbij was Marco de Haas (Holland delta) die contact zocht met Gastvrij Geldermalsen. Hierbij werd Jolijn Zwart-van Kessel, coöridnator van Platteland Rivierenland en zelf maat in een lokaal akkerbouw-en fruitteeltbedrijf uitgenodigd mee te denken.
In de eerste bijeenkomst is toen verkend of er met een lokale bakker en een oude tractorenclub dan ook evenementmatig rondom oogsttijd iets georganiseerd kon worden. De eerste signalen hiervoor waren positief.

Platteland Rivierenland  bood de deelnemers aan om ter verdere voorbereiding een brainstormsessie/inspiratiesessie te organiseren, hierbij meer ketenpartners zoals meerdere zelfbakkende streekbakkers, molenaars, akkerbouwers en kennispartners van de Wageningen UR  met veel local for local ervaring uit te nodigen. Deze bijeenkomst heeft op 7 juli 2016 plaatsgevonden en inmiddels overweegt deze plattelandskring welke verdere stappen nodig zijn, en welke ondersteuning en eventuele financiering er nodig is om verdere onderzoeks- en ontwikkelstappen te nemen en welke samenwerkingspartners hiervoor nodig zijn.

 

Najaar 2017: inmiddels is deze plattelandskring uitgegroeid tot een project dat een daadwerkelijke haalbaarheidsstudie uitvoert en waarin 2 akkerbouwers, een molenaar en een bakker paarticiperen die een concept aan het uitwerken zijn voor Rivierenland en dan met name langs de Linge en al testjes uitvoeren van broden.