Platteland Rivierenland Multifunctionele Landbouw
48
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-48,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Multifunctionele landbouw

Multifunctionele landbouw (afgekort als MFL), ook vroeger wel verbrede landbouw genoemd, is een benaming voor een sector die ontstaan is vanuit nevenactiviteiten in de land- & tuinbouw. Voorheen was het weleens zo dat dit geassocieerd werd met bedrijven die in de reguliere productie onvoldoende het hoofd boven water konden houden, maar dit is al lang niet meer het geval.

 

Voor vele bedrijven in de multifunctionele landbouw is het een bewuste keus om niet of niet alléén bezig te zijn met schaalvergroting en innovatie, maar juist met het verbinden van de agrarische productie met de samenleving.

 

Op landelijk niveau zijn er diverse platformen actief. Allereerst bestaat er bij de verschillende LTO organisaties vaak een vakgroep Multifunctionele landbouw. Deze vakgroepen zijn tezamen met overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen als de Wageningen UR, waar PPO een belangrijke kennis- & onderzoeksinstelling is op dit gebied, in een Landelijk Platform Multifunctionele Landbouw.

 

Dit platform heeft een website: www.multifunctionelelandbouw.net waar veel kennis, verwijzingen en onderzoekservaring beschikbaar is.

 

De multifunctionele landbouw onderscheid verschillende deelsectoren:
Zorglandbouw, boerderijeducatie, agrarisch natuurbeheer, boerderijwinkels, huisverkoop & streekproducten, plattelandstoerisme, agrarische kinderopvang. Stadslandbouw en korte ketens hebben nauwe verwantschap met multifunctionele landbouw en vallen onder plattelandsontwikkeling.

 

Per deelsector bestaan er veelal sector of brancheorganisaties.
Zoals de Federatie Landbouw & Zorg, het landelijk Platform Boerderijeducatie, de Vereniging Agrarische Kinderopvang VAK en de Collectieven Agrarisch natuurbeheer SCAN.

 

Gebiedsgericht wordt er in het kader van het Europees Gemeenschappelijk landbouwbeleid in de multifunctionele landbouw in het kader van het Plattelands Ontwikkelings Programma POP in het onderdeel LEADER in diverse Locatie Actie Groepen(LAG) gewerkt aan Locatie Ontwikkel Strategiëen (LOS). Vanuit het Regiebureau POP wordt dit POP programma landelijk onderdersteund.